Cv-ketel eruit, warmtepomp erin

De allereerste modulerende lucht/water warmtepomp op propaan met hoge cv-watertemperaturen is een gamechanger voor de renovatiemarkt. Waar tot voor kort een warmtepomp nog synoniem stond aan lage temperatuurverwarming, kan de nieuwe alpha innotec LWDV warmtepomp werken met bestaande afgiftesystemen. “Maar hoe werkt dat dan in de praktijk?” is een veel gestelde vraag. Om die vraag te beantwoorden laten we u hieronder twee praktijkvoorbeelden zien: een jaren ’70 hoekwoning en een stadsboerderij uit 1880.

Warmtepomp in een stadsboerderij uit 1880

In eerste instantie is een stadsboerderij een woning waarvan je niet direct zou verwachten dat deze eenvoudig te verduurzamen is met een warmtepomp. Maar…niets bleek minder waar! De stadsboerderij uit 1880 is in de afgelopen 138 jaar op meerdere fronten gemoderniseerd. Zo is de woning voorzien van HR++ glas, is de kleine spouw van 2 cm gevuld met isolatie en is er veel aandacht besteed aan het dichten van naden en kieren. Tevens is er een mooie serre aan de woning geplaatst en is deze samen met de bestaande woonkamer voorzien van vloerverwarming. De rest van de woning wordt verwarmd met radiatoren. Met een totaal gasverbruik van 2.200 m3 per jaar voor verwarming, warm water, koken en een straalkachel in de badkamer durfden wij de uitdaging wel aan te gaan.

Vervangen cv-ketel

In een kleine stookruimte op de eerste verdieping was de cv-ketel geplaatst met een 60 liter boiler. Voor de binnenunit van de warmtepomp werd een plaatsje gereserveerd in de garage/schuur. Direct aan de andere kant van de muur werd de buitenunit geplaatst. Net als bij de jaren ’70 woning werd ook hier gekozen voor plaatsing op een bodemconsole. Door een gat in de muur konden de binnen en buitenunit eenvoudig met elkaar worden verbonden. De cv-leidingen werden langs het plafond gelegd en door één muur en het plafond op het bestaande leidingwerk aangesloten, wat al in DN25 was uitgevoerd.

“Mijn verwachtingen van de al lage geluidsproductie werden in de praktijk ruimschoots overtroffen, wat is dit een stille machine!”

Eerste stap naar gasloos

De meterkast was al voorzien van een 3-fasen slimme meter dus de enige aanpassing die moest worden gedaan was een vierpolige schakelaar voor een aparte groep naar de warmtepomp. De gaskookplaat wordt binnenkort, als de keuken wordt gerenoveerd, vervangen door een inductiekookplaat en dan kan het gas definitief worden afgesloten.

 

Regeling

Voor de regeling en verdeling van de verwarming werd gekozen voor de draadloze master-masterregeling alpha home. Op de radiatorafsluiters werden de thermostaatknoppen vervangen door alpha home radiatoraandrijvingen. De vloerverwarmingsverdeler werd ook voorzien van een nieuwe vloerverwarmingsregelaar van alpha home. Hierdoor is het mogelijk om de verwarming in iedere ruimte met een smartphone of tablet te regelen.

Warmtepomp in een jaren ’70 hoekwoning

Voor het plaatsen van de warmtepomp werd de hoekwoning verwarmt door radiatoren en een cv-combiketel. De woning was gedeeltelijk al geïsoleerd met dubbel glas en spouwmuurisolatie – de standaard voor honderdduizenden woningen in Nederland. Het vermogen van de alpha innotec LWDV is uitermate geschikt voor dergelijke woningen. Op jaarbasis verbruikte deze woning 1.250 kuub gas, waarvan +/- 900 m3 voor verwarming. Door het plaatsen van een warmtepomp werd in dit huis de eerste stap gezet om ‘van gas los’ te gaan.

Locatie van de warmtepomp

In verband met plaatsingsmogelijkheden van de buitenunit en de beperkte draaglast van de zoldervloer (waar de cv-combiketel hing) werd er voor gekozen om de binnenunit van de LWDV in de garage te plaatsen recht onder en dus dicht bij de buitenunit, die op het dak van de garage werd gemonteerd. Door deze verandering van positie van de warmteopwekker moest het cv- en warmwaterleidingwerk worden aangepast. De hoofdleidingen moesten ook in DN25 worden uitgevoerd en werden via de kruipruimte op het bestaande leidingwerk aangesloten. De radiatoren, radiatorkranen en het overige leidingwerk konden echter gewoon blijven zitten. Om vuil uit de bestaande installatie te krijgen is er gespoeld en ter bescherming van de warmtepomp is er een magnetietfilter geplaats in de retourleiding.

“Het hele proces van cv-ketel eruit en lucht/water warmtepomp erin was in no-time bekeken.”

Elektrische aanpassingen

In deze woning was al wel 3~ 230V tot in de meterkast aangelegd alleen moest door Liander de meter worden vervangen, waardoor er driemaal 25 A beschikbaar werd. Voor de warmtepomp werd een aparte groep aangelegd. Omdat de woning gasloos werd, moest ook het gasfornuis door een inductiekookplaat worden vervangen en de elektrische voorzieningen hiervoor worden aangelegd.

Plaatsen en aansluiten

Voor het plaatsen van de LWDV buitenunit op het dak van de garage werd een kleine kraan ingehuurd die het plaatsen makkelijk maakte. De binnenunit kon eenvoudig op de garagevloer worden gemanoeuvreerd met een steekwagen. Door een gat in het dak van de garage, direct onder de LWDV, konden de cv-leidingen, bekabeling en condens afvoer eenvoudig naar binnen worden geleid.

Meer informatie over de LWDV

Professional Consument